Gullungesjön – eller Gullungen som den omväxlande benämns i äldre kartor och skrifter – är en för landskapet i stort typisk grund lerslättsjö. Sjön är en del av ett sammanhängande vattensystem som har sin utgångspunkt i Jälnan 45 meter över havet. Vid Jälnan har Vretaån sin startpunkt. Ån passerar genom Rösjön där vattennivån regleras i dess norra utlopp och rinner därefter ut i Gullungen. Efter Gullungesjön går Vretaån ihop med Finstaån i höjd med Skederids kyrka och bildar där Norrtäljeån som med tillflöde från Frötuna och Malsta kyrksjö genomrinner Lommaren och därefter går ut i Norrtäljeviken.
Under slutet av 1800-talet var Gullungen en av de tusentals Svenska sjöar som dikades ur och sänktes i syfte att skapa mer odlingsbar mark. En första sänkningsåtgärden som minskade sjöns utsträckning från 28 till 10 hektar genomfördes 1889. Men den omkringliggande marken var fortsatt sank, svårbrukad och vattensjuk. Vid många sänkningar satte sig den gamla sjöbotten efter några år och den initiala ökningen av odlingsytan försvann. Så verkar ha skett även här och 1926 uppmättes sjöytan åter till 21 hektar. En andra sänkning genomfördes därför men vid förrättningen noterades att sjön redan vid den tiden betraktades som ett träsk.
Resultatet av de båda sänkningsåtgärderna var åtminstone för den del av marken som ligger på Mälby Gårds ägor ingen större framgång. De betesmarker som ligger i sluttningen ner mot sjön har samma utsträckning 2021 som de har på kartor från 1600-talet och den gamla sjöbotten som torrlades är under stora delar av året så vattensjuk att någon ytterligare odlingsareal aldrig har kunnat realiseras.
Förrättarens kommentar från sjösänkningen 1926 har tyvärr varit en rättvis beskrivning av marken i snart hundra års tid men under sommar och höst 2021 har vi nu låtit gräva ut och restaurera en del av den fd sjön. Syftet har varit flerfaldigt men startpunkten för projektet var ett behov att trygga vattenförsörjningen för våra odlingar. Efter att ha sonderat ett antal alternativ och konsulterat Sören Eriksson så började en plan ta form där ett antal mervärden skulle kunna uppnås med den utformning som dammen nu fick
- Minskat näringsläckage då dammen agerar buffertzon för avrinning av näringsrikt dagvatten från omkringliggande jordbruksmarker med direkt effekt på övergödning av Vretaån och i förlängningen Östersjön
- Gynnande av den biologiska mångfalden i området. Inte minst det lokala fågellivet som gagnas av vattenspegeln.
- Och inte minst en omvandling av en ganska ovälkomnande miljö till något som är estetiskt tilltalande och kan erbjuda närboende och besökande en fin naturupplevelse
Den damm som anlades är alltså utformad som en multifunktionell våtmark där flera viktiga och samverkande syften kunde uppnås. Projektering, tillstånds och bidragsprocess tog fart och under våren 2021 var så allt redo för grävstart under sommarens torrperiod!
Projektet har inte varit möjligt utan stöd från ett antal fantastiska partners. Sören Eriksson Naturvård har som nämnts bistått med ovärderligt konsultstöd och projektering. Per Söderman (Södermans Schakt AB) har stått för grävarbetet. Jesus kanske kan gå på vatten, men Per kan köra en 30 tons grävmaskin på näckrosblad. Den känsla och hantverksskicklighet som Per och hans killar har när de manövrerar runt sina grävmaskiner är helt fantastisk. Sist men inte minst ska Emma Lennmo och övriga handläggare på Länsstyrelsen i Stockholm ha stort tack för sin professionella och hjälpsamma attityd. Såväl vad gäller tillståndsgivning som bidragsansökning.
Projektet har delfinansierats med medel från Europeiska jordbruksfonden för landsbyggdsutveckling.