Webbplatsens överlägg

Om

Vi har arbetat sedan 2021 med anlägga en bärodling. Idag har vi ca 3000 blåbärsbuskar och ett hundratal vinbärsbuskar. Den del av blåbärsodlingen som anlades första året börjar nu ge god skörd så till säsongen 2024 ser vi fram emot att öppna portarna för självplock i mindre skala.

Det Amerikanska Blåbär som vi odla är namnsorterna Bluecrop, Reka och Goldtraube. I nuläget är det främst Reka och Bluecrop som vi har buskar som är stora nog att ge skörd för självplock.

Båda har i vårt tycke utsökt smak. Reka säger många är den som är mest lik våra ”skogsblåbär” medan Bluecrop är något sötare. Som alla Amerikanska Blåbär är de mycket större än svenska blåbär och är väldigt fasta och plock- och lagringsvänliga. I kylförvaring runt 0 grader kan de hålla sig ända upp till tre månader! Blåbären är utmärkta att frysa och då de är så formfasta så blir de styckfrysta på en gång. Utmärkt enkelt att ta fram under hela vintern i lagom små portioner!

Goldtraube är en riktig delikatess-sort med gigantiska stora bär utmärkta för garnering av bakverk (även om de är syndigt goda att äta direkt också). Denna sort ger en senare skörd under september och ända fram till oktober och vi hoppas kunna erbjuda självplock på dessa buskar till nästa år.

Verksamheten drivs på Mälby Gård i Skederids socken av Interpago Handelsbolag, en liten ordlek med latinets Inter – ”Mellan” och Pago -”By”. Mellanby eller Mälby med andra ord.

Vår filosofi och målet med vår verksamhet är att producera närodlade bär och grönsaker av högsta möjliga kvalitet och med naturens bästa i första rummet. Vår verksamhet är en del i förvaltandet av ett långt arv med minst 17 generationers odlande av samma mark. För oss är det den största och naturligaste självklarhet att våra barn och kommande generationer ska ha samma möjlighet att bruka och leva av samma jord som vi idag har till låns.

Hur vi praktiskt beter oss och vilka metoder vi använder för att realisera den filosofin är garanterat något som vi kommer att återkomma till. Men tills vidare och så här i verksamhetens uppstartsskede så är detta några av de punkter vi arbetar efter

  • Inga fossila drivmedel. Hela vår maskinpark är elektrifierad och/eller går på HVO100
  • Ingen övergödning. Regelbunden bladanalys i laboratorium för att kunna ge precisionsnäringsgivor som exakt motsvarar vad växterna behöver och kan ta upp
  • Minimerad vattenanvändning. Exakta vattengivor genom automatiserad droppbevattning med bevattningsstyrning utifrån analys av jordprover och avdunstning på fälten.
  • Egen bevattningsdamm, läs mer på Gullungesjön

Kontaktuppgifter

Interpago Handelsbolag org. nr 969794-7423

Mälby Gård 272

762 92 Rimbo

info@interpago.se

Telefon 0706 47 46 90

Scroll Up