Webbplatsens överlägg

6 månader med blåbärsplantor

I helgen slogs gräset mellan raderna för sista gången och nu har hösten slagit till på allvar. Rejält frostnupna buskar på morgonkvisten och termometern har redan krupit ner mot minus 5 grader på nätterna.

Sex månader sedan senaste inlägget och odlingens första halvår får nog beskrivas som lyckat. Av 1 400 plantor har samtliga etablerat sig väl. Inte en enda har dött och enda bekymret för närvarande är att något odjur har letat sig innanför viltstängslet och bitit av 4-5 grenar vid marknivå. Kan sork göra sånt?!

Planerna för nästa år börjar också ta form och till våren kommer 1 200 nya buskar. Igår var Sävne Torv på besök och lassade av 117 m3 på fältet och idag är Anders på besök och gräver nya planteringsdiken.

Odlingen ligger i en sydsluttning vilket förstås är bra på många sätt. Inte minst rinner kylan bort föredömligt snabbt och nattfrosten under våren är mindre hård.

Men det ackumuleras ofrånkomligt också en del vatten i botten på blåbärsraderna så när vi nu har grävmaskin på plats så passar vi på att lägga in en dränering längst ner på planteringen.

Planteringsraderna ansluts till ett täckdike med kokosslang som förhoppningsvis kommer att lätta vattentrycket en del.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Scroll Up